Fundacja NUTRICIA od ponad 20 lat konsekwentnie realizuje misję, którą jest ochrona, promocja i zapewnienie zdrowia poprzez żywienie. Jej kompleksowe działania, mające wymiar ogólnokrajowy, skupiają się na trzech obszarach – badaniach naukowych z zakresu żywienia człowieka oraz wsparcia naukowców, edukacji związanej z żywieniem, a także partnerstwie dla zmiany społecznej i systemowej w obszarze żywienia.
Partnerem materiału jest Fundacja Nutricia.

Tak różnorodne inicjatywy pozwalają skutecznie dotrzeć do wielu grup adresatów – rodziców, lekarzy i położnych oraz opiekunów w żłobkach i przedszkolach. Dzięki temu możliwe jest efektywne upowszechnianie wiedzy na temat tego, jaki wpływ na późniejsze zdrowie człowieka ma prawidłowe żywienie w ciągu 1000 pierwszych dni życia.
Edukacja na pierwszym miejscu
Inicjatywy, które Fundacja NUTRICIA podejmuje od 1996 roku, stanowią wynik obserwacji społeczeństwa oraz diagnozowania potrzeb odbiorców w zakresie prawidłowego żywienia. Dzięki temu, że co roku ogłaszamy konkurs na projekty badawcze związane z tematyką żywienia, możemy podejmować działania związane z identyfikacją kluczowych problemów żywieniowych w naszym kraju. Podczas przeprowadzonych 22 edycji konkursu wręczyliśmy granty badawcze oraz stypendia naukowe, które umożliwiły badaczom i młodym osobom zdobycie niezbędnej wiedzy oraz praktyki w zakresie dietetyki i promocji zdrowego stylu życia. W ciągu ostatnich lat szczególnie dużo uwagi poświęciliśmy żywieniu niemowląt i małych dzieci. W efekcie zainicjowanych przez Fundację NUTRICIA badań oraz licznych dyskusji z opiniotwórczymi instytucjami powstały nowe wytyczne dotyczące żywienia niemowląt i małych dzieci, zapobiegania chorobom, a także promocji zdrowia, które w realny sposób mogą wpłynąć na kondycję zdrowotną przyszłych pokoleń.
Działaniem mającym na celu edukację środowiska medycznego jest także kurs podstaw medycyny opartej na dowodach naukowych (Evidence‑Based Medicine – EBM) organizowany we współpracy z Kliniką Pediatrii WUM. Do tej pory odbyło się 18 edycji kursu. Młodzi naukowcy – lekarze i pracownicy opieki zdrowotnej – za dwudniowe szkolenie otrzymują 12 punktów edukacyjnych. Seminarium EBM obejmuje wykłady oraz warsztaty na temat zasad i praktyki prowadzenia badań klinicznych. Uczestnicy kursu zdobywają wiedzę na temat organizacji i prowadzenia badań naukowych, konstruowania budżetu, zagadnień prawnych, etycznych, a także opracowania publikacji po badaniu i prezentacji wyników.
Inicjowanie badań
Fundacja NUTRICIA sama również jest inicjatorem wielu badań z obszaru żywienia. Od 2011 roku zostały przeprowadzone cztery ogólnopolskie badania oceniające sposób żywienia zarówno matek karmiących piersią, jak i niemowląt oraz małych dzieci. Wszystkie były przeprowadzone pod kierownictwem największych autorytetów w dziedzinie pediatrii i żywienia najmłodszych. Na przykład wyniki uzyskane z ostatniego badania Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok dały odpowiedź na pytanie, jak są żywieni najmłodsi Polacy. Porównaliśmy te dane z modelem bezpiecznego żywienia. Najważniejszym wnioskiem, płynącym z tego badania, jest konieczność nieprzerwanego edukowania rodziców i ciągłego przypominania o obowiązujących normach, a także przedstawienie zagrożeń płynących z ich nieprzestrzegania oraz pokazanie specyficznych potrzeb żywieniowych najmłodszych Polek i Polaków.
Czym skorupka za młodu nasiąknie
Dzięki przekonaniu, że dobra edukacja przekłada się na lepsze żywienie dzieci, a przez to – ich zdrowie teraz i w przyszłości, Fundacja NUTRICIA tworzy także programy edukacyjne. Pozwalają one budować w społeczeństwie i środowisku medycznym świadomość tego, jakie znaczenie ma prawidłowe żywienie w ciągu 1000 pierwszych dni życia. W ramach inicjatywy „Czym skorupka za młodu…” zostało przeszkolonych już tysiąc pediatrów, którzy wzięli udział w 26 warsztatach poświęconych wpływowi wczesnych doświadczeń żywieniowych na długofalowe efekty „programowania żywieniowego”. Natomiast celem edukacyjnego programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia” jest wyrobienie pozytywnych nawyków żywieniowych u kobiet ciężarnych i najmłodszych dzieci, a także zmiana negatywnych trendów związanych z dietą. Zadanie to realizujemy m.in. za pomocą przystępnych artykułów edukacyjnych publikowanych na stronie internetowej programu www.1000dni.pl, z których może skorzystać każdy rodzic i opiekun. W ramach inicjatywy zostały także wydane cztery bezpłatne poradniki dla kobiet w ciąży, w okresie karmienia piersią, dla opiekunów niemowląt i dzieci do lat trzech. Najnowszym narzędziem, jakie zostało wprowadzone z myślą o wsparciu rodziców, jest kalendarz żywienia dziecka w 1000 pierwszych dniach (0.– 36. miesiąc życia). Jednostronicowy dokument to zbiór kluczowych informacji o żywieniu dzieci. To niewątpliwie przełom w sposobie prezentacji zasad żywienia dla najmłodszych, bowiem w jednym miejscu udało się połączyć zalecenia dla niemowląt i dla dzieci do trzeciego roku życia.

Skuteczne promowanie znaczenia prawidłowego żywienia najmłodszych Polaków bez wątpienia w najbliższych latach przyniesie wymierne efekty. Już dzisiaj, m.in. dzięki regularnie prowadzonym ogólnopolskim badaniom, wiemy, że polskie dzieci są lepiej odżywiane. To szczególnie ważne w kontekście coraz częściej pojawiających się chorób cywilizacyjnych i wynikających z diety, takich jak cukrzyca, otyłość czy choroby układu krążenia. Kilka lat temu Fundacja NUTRICIA wraz z firmą doradczą KPMG oraz zespołem ekspertów medycznych przygotowała raport na temat zachorowań na cukrzycę oraz choroby sercowo‑naczyniowe i umieralności z powodu tych chorób. Z raportu wynika, że w dłuższej perspektywie czasowej schorzenia te spowodują znaczący wzrost kosztów związanych z ochroną zdrowia w Polsce. Już za 10 lat koszty związane z leczeniem cukrzycy i chorób sercowo–naczyniowych, których częstą przyczyną jest nieprawidłowe żywienie, mogą wynosić ponad 100 miliardów złotych rocznie. Te szacunki jeszcze dobitniej pokazują, jak duże znaczenie dla prawidłowej kondycji naszego społeczeństwa ma edukacja na temat odpowiedniego żywienia już od pierwszych dni życia.
Angażowanie pracowników
Budowanie świadomości prawidłowego żywienia w kluczowym okresie 1000 pierwszych dni życia to także angażowanie najbliższego otoczenia Fundacji – pracowników firmy NUTRICIA, organizacji macierzystej, od której Fundacja otrzymuje wsparcie na swoje działania statutowe (będąc jednocześnie podmiotem niezależnym i samostanowiącym). Poprzez angażowanie pracowników w działania edukacyjne Fundacja ma realny wpływ nie tylko na firmę, która doskonali produkty przeznaczone dla najmłodszych, ale także na innych rodziców i opiekunów najmłodszych dzieci. Osoby zatrudnione w NUTRICIA mają dostęp m.in. do platformy szkoleniowej, na której znajdą materiały edukacyjne dotyczące promowania zdrowych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych.
Każde działanie podejmowane przez Fundację NUTRICIA jest dopasowane do oczekiwań odbiorców – dzięki nim jest możliwy rozwój badań pozwalających ocenić sposób żywienia najmłodszych Polaków, rozwój nauki, a także osobisty rozwój każdego człowieka, który angażuje się w te inicjatywy. Nie ma wątpliwości, że nieustanna edukacja dotycząca roli prawidłowego żywienia w naszym kraju jest konieczna.
Przeczytaj pozostałe artykuły raportu »
Dialog kluczem do sukcesu
Zrównoważony rozwój, Odpowiedzialność społeczna Ewelina Seget PL, Marzena Atkielska PL, Agnieszka Dolna PL, Adam Piwek PL, Magdalena Grońska PL, Joanna Socha PLWalka z ubóstwem, zmniejszanie nierówności społecznych i redukowanie negatywnego wpływu przemysłu na środowisko to tylko niektóre z bolączek, z którymi mierzą się firmy w Polsce.

Ruch społecznie odpowiedzialny
Zarządzanie przedsiębiorstwem, Rozwój pracowników Rafał Mikołajczyk PLStaliśmy się uczestnikami i obserwatorami zmian w podejściu biznesu do społecznej odpowiedzialności – coraz więcej firm w Polsce realizuje działania CSR, które wykraczają poza obszar filantropii.

Z Polakami po zdrowie
Zrównoważony rozwój, Zdrowie Adam Piwek PLW ubiegłym roku ponad 230 tysięcy Polaków uczestniczyło w różnych formach aktywności związanych z promocją zdrowego stylu życia, wspieranych przez Santander Consumer Bank.
